تحولات منطقه

روزهای اسفندماه نیز با یاد و خاطره شهدای دفاع مقدس مزین شده که در این گزارش برشی از زندگی شهدای اسفندماه را می خوانید.

اسفند؛ ماهی که با خاطره سرداران شهید دفاع مقدس مزین شده
زمان مطالعه: ۸ دقیقه

قدس آنلاین: جنگ در شرایطی به ایران تحمیل شد که ارتش وضعیت مناسبی نداشت، سپاه نیز تازه تاسیس شده بود. جنگ نه تنها ارتش و سپاه ایران را از هم پاشیده نکرد، بلکه ارتش در دوران جنگ به بازیابی قدرت خویش پرداخت. سپاه نیز از دوران دفاع مقدس با ایجاد و توسعه سازمان رزم، قدرت خود را افزایش داد. 

در این دوران باشکوه و نورانی ستارگان درخشانی ظهور و بروز پیدا کردند که شاید اگر این دوران وجود نداشت؛ هیچگاه فرصت این ظهور و بروز به وجود نمی آمد. تمام روزهای دفاع مقدس سرشار از نام و نشان شهدای عزیز است، شهدایی که نورانیت خاصی دارند و سیره آنها باید سرمشق راه و چراغ گمراهی های زندگی ما باشد.

روزهای اسفندماه نیز با یاد و خاطره شهدای دفاع مقدس مزین شده که در این گزارش برشی از زندگی شهدای اسفندماه را می خوانید.

سردار شهید حمید باکری

شهید حمید باکری که برادر کوچک‌تر شهید مهدی باکری است در آذرماه سال ۳۴ در شهرستان ارومیه چشم به جهان گشود. در سنین کودکی مادرش را از دست داد و دوران دبستان و سیکل و اول دبیرستان را در کارخانه قند ارومیه و بقیه تحصیلاتش را در دبیرستان فردوسی ارومیه به پایان رساند.

شهدای دفاع مقدس

حمید در سال ۵۵ ظاهراً برای تحصیل به خارج از کشور سفر می‌کند، ابتدا به ترکیه و از آنجا جهت گذراندن دوره چریکی عازم سوریه می‌شود و بعد به آلمان رفته و در دانشگاه اسم نویسی کرده و فقط یک هفته در کلاس درس حاضر می‌شود.

شهدای دفاع مقدس

با سفر امام خمینی (ره) به پاریس، عازم آنجا می‌شود و از آن کشور جهت آوردن اسلحه به سوریه می‌رود و با پیروزی انقلاب اسلامی به ایران مراجعت کرده، جهت پاسداری از دستاوردهای انقلاب اسلامی در مراکز نظامی مشغول فعالیت می‌شود و با تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال ۵۷ به عضویت این نهاد درآمد.

شهدای دفاع مقدس

وی با فرمان امام خمینی مبنی بر تشکیل ارتش ۲۰ میلیونی مسئول تشکیل و سازماندهی بسیج ارومیه شد. با شروع جنگ تحمیلی به جبهه آبادان شتافت و دو ماه بعد مراجعت کرد. مدتی در شهرداری بصورت افتخاری در سمت مسئول بازرسی مشغول خدمت شد و چون کار اداری نتوانست روح بزرگ او را آرام کند مجدداً عازم جبهه آبادان شد و فرماندهی خط مقدم ایستگاه ۷ آبادان را بعهده گرفت و به سازماندهی نیروهای مردمی پرداخت.

شهدای دفاع مقدس

شهید باکری برای مدتی از سوی جهاد سازندگی مسئولیت پاکسازی مناطق آزاد شده کردنشین در منطقه سرو را برعهده گرفت و سپس بعنوان مسئول کمیته برنامه ریزی جهاد استان تعییین شد؛ چون در هر حال جنگ را مسئله اصلی می‌دانست و می‌اندیشید که در جبهه مفیدتر است حضور دائمی‌اش را در جبهه‌ها از عملیات فتح‌المبین شروع کرد.

در چندین عملیات مهم بعنوان فرمانده حضور داشت تا اینکه در تاریخ «ششم اسفندماه ۱۳۶۲» در عملیات خیبر به درجه رفیع شهادت نائل آمد.

سردار سرلشکر پاسدار شهید حاج حسین خرازی

سردار شهید حاج حسین خرازی اول شهریورماه  سال ۳۶ در یکی از محله‌های مستضعف‌نشین شهر شهیدپرور اصفهان بنام کوی کلم بدنیا آمد. در سال ۱۳۵۵ پس از اخذ دیپلم طبیعی به سربازی اعزام شد. در مشهد ضمن گذراندن دوران سربازی، فعالانه به تحصیل علوم قرآنی در مجامع مذهبی اقدام کرد.

شهدای دفاع مقدس

در سال ۱۳۵۷ به دنبال صدور فرمان حضرت امام خمینی (ره) بر فرار سربازان از پادگان‌ها و سربازخانه‌ها، او و برادرش هر دو از خدمت سربازی فرار کردند و به خیل عظیم امت اسلامی پیوستند. شهید خرازی از همان آغاز پیروزی انقلاب، درگیر فعالیت در کمیته انقلاب اسلامی، مبارزه با ضد انقلاب داخلی و جنگهای کردستان بود و لحظه‌ای آرام نداشت.

شهدای دفاع مقدس

شهید خرازی در اوج درگیری‌ها، به کردستان اعزام شد و در جایگاه فرماندهی گردان ضربت با رشادت‌های مثال زدنی خود در آزادسازی شهر سنندج نقش موثری داشت. با آغاز دفاع مقدس پس از یکسال عازم جبهه های جنوبی شد و فرمانده اولین خط دفاعی  ایران در دفاع مقدس شد.

شهدای دفاع مقدس

او در عملیات‌های مختلف همچون رمضان، والفجر ۴ و خیبر در سمت فرماندهی لشکر امام حسین (ع) تلاش‌های بسیاری انجام داد. در عملیات خیبر ۱ دست او در اثر اصابت ترکش قطع و پیکر زخم خورده‌اش به عقب فرستاده شد.

شهدای دفاع مقدس

حاج حسین خرازی در بسیاری از عملیات‌ها مجروح شد، اما برای جلوگیری از تضعیف روحیه همرزمانش حاضر نمی‌شد به پشت جبهه انتقال پیداکند.

شهدای دفاع مقدس

این سردار بزرگ در روز هشتم اسفندماه ۱۳۶۵ به دیدار معبود شتافت. رهبر معظم انقلاب در مورد ایشان می‌فرمایند: «او (حسین خرازی) سردار رشید اسلام و پرچمدار جهاد و شهادت بود که با ذخیره‌ای از ایمان و تقوا و جهاد و تلاش شبانه‌روزی برای خدا و نبرد بی‌امان با دشمنان اسلام، در آسمان شهادت پرواز کرد و بر آستان رحمت الهی فرود آمد و به لقاءالله پیوست».

سردار شهید امیر حاج امینی

شهید امیر حاج امینی یکی از شهدای معروف و مشهور دفاع مقدس است که همه او را با یک تصویر معروف می شناسند. او متولد سال  پنجم دی ماه سال ۴۰ در روستای علیشار از توابع زرند ساوه است. با آغاز جنگ تحمیلی به دلیل قدرت بدنی بالای خود در سمت بیسیم چی لشکر ۲۷ محمد رسول‌الله (ص) مشغول به کار شد، تا اینکه در دهم اسفندماه سال ۶۵ در منطقه شلمچه به درجه رفیع شهادت نائل آمد. 

شهدای دفاع مقدس

عکس این شهید بزرگوار همان عکس معروفی است که در کشورمان به‌عنوان سمبل شهید و شهادت در جمهوری اسلامی ایران مشهور شد.

شهدای دفاع مقدس

همیشه وقتی می‌خواهند تصویری از شهید را به نمایش بگذارند، تصویر زیبای شهید امیر حاج امینی با آن عروج ملکوتی و آرامش در چهره و لبخند ملایم و زیبا بیش از هرچیز جلوه‌گر می‌شود.

سردار شهید حاج محمدابراهیم همت

این سردار سرافراز سپاه اسلام روز ۱۲ فروردین  سال ۳۴ در شهرضای اصفهان بدنیا آمد. در سال ۵۲ مقطع دبیرستان را با موفقیت پشت سرگذاشت و پس از اخذ دیپلم با نمرات عالی در دانشسرای اصفهان به ادامه تحصیل پرداخت.

شهدای دفاع مقدس

او پس از دریافت مدرک تحصیلی به سربازی رفت. فعالیت‌های پررنگ انقلابی علیه رژیم پهلوی داشت. پس از پایان دوران سربازی و بازگشت به زادگاهش شغل معلمی را انتخاب کرد.

شهدای دفاع مقدس

با گسترش تدریجی انقلاب اسلامی، ابراهیم پرچمداری جوانان مبارز شهرضا را برعهده گرفت. مأموران رژیم در هرفرصتی در پی آن بودند که این فرزند شجاع و رشید اسلام را از پای درآورند، ولی او با تغییر لباس و قیافه، مبارزات ضد دولتی خود را دنبال می‌کرد تا اینکه انقلاب اسلامی به پیروزی رسید.

شهدای دفاع مقدس

شهید همت در خرداد سال ۱۳۵۹ به منطقه کردستان که بخش‍ هایی از آن در چنگال گروهک‍ های مزدور گرفتار شده بود، اعزام شد. پس از شروع جنگ تحمیلی او به‌ همراه حاج احمد متوسلیان، به دستور فرماندهی سپاه پاسداران مأموریت یافتند ضمن اعزام به جبهه جنوب، تیپ محمدرسول الله (ص) را تشکیل دهند.

شهدای دفاع مقدس

سال ۶۱ بود که عازم جنوب لبنان شد تا مردم مسلمان این منطقه را یاری کند، پس از دو ماه حضور در این خطه به میهن اسلامی بازگشت. با شروع عملیات رمضان در ۲۳ تیر همان سال در منطقه «شرق بصره» فرماندهی لشکر ۲۷ حضرت محمد (ص) را برعهده گرفت. البته شهید همت، مسئولیت سپاه یازدهم قدر را که شامل لشکر ۲۷، لشکر ۳۱ عاشورا، لشکر ۵ نصر و تیپ ۱۰ سیدالشهدا (ع) بود، را برعهده داشت.

شهدای دفاع مقدس

این شهید گرانقدر سرانجام در غروب ۱۷ اسفندماه سال ۶۲ در محل تقاطع جاده‌های جزایر مجنون شمالی و جنوبی به درجه رفیع شهادت نائل آمد.

سردار شهید عبدالحسین برونسی

شهید برونسی سوم شهریورماه سال ۲۱ در روستای «گلبوی کدکن» توابع تربت حیدریه بدنیا آمد. سال ۱۳۵۲ پس از آشنایی با یکی از روحانیون مبارز با درس‌های آیت‌الله خامنه‌ای آشنا شد و از آن پس دل در گرو جهاد و انقلاب نهاد.

شهدای دفاع مقدس

پس از پیروزی انقلاب به صورت افتخاری به سپاه پاسداران پیوست، با آغاز درگیری‌های کردستان به پاوه رفت و با شروع جنگ تحمیلی در شمار نخستین کسانی بود که خود را به جبهه‌های نبرد رساند.

شهدای دفاع مقدس

او در عملیات فتح المبین به‌عنوان فرمانده گردان خط شکن از ناحیه کمر مجروح شد. با شروع عملیات‌های والفجر ۳ و ۴ به‌عنوان معاونت تیپ ۱۸ جواد الائمه (ع) در تمامی مراحل آن‌ها شرکت داشته و گردان‌های خط شکن را رهبری می‌کرد و در عملیات‌های خیبر، میمک و بدر فرماندهی تیپ را برعهده داشت.

شهدای دفاع مقدس

شهدای دفاع مقدس

سرانجام او در بیست و سوم اسفندماه سال ۶۳ در پاتک دشمن با اصابت ترکش خمپاره به بدن مطهرش شهید شد.

سردار شهید حاج عباس کریمی

سردار کریمی در سال ۳۶ در قهرود کاشان چشم به جهان گشود. دوران تحصیل ابتدایی را در این روستا به پایان رسانید و سپس وارد هنرستان شد. بعد از اخذ دیپلم در رشته نساجی، به سربازی رفت. پس از فرمان امام خمینی خدمت سربازی خود را رها کرد و با پیوستن به‌صف مبارزین در راه پیروزی انقلاب فعالیت داشت.

شهدای دفاع مقدس

سال ۱۳۵۸ به هنگام تاسیس سپاه کاشان به عضویت این نهاد درآمد و در قسمت اطلاعات مشغول به خدمت شد.

تابستان سال ۱۳۵۹ داوطلبانه برای مبارزه با ضدانقلاب به کردستان رفت. شهید کریمی بعدها همراه سردار جاویدالاثر متوسلیان و شهید چراغی به جبهه‌های جنوب عزیمت کرد و به‌عنوان مسئول اطلاعات عملیات تیپ محمد رسول الله (ص) به فعالیت خود ادامه داد.

شهدای دفاع مقدس

در عملیات والفجر مقدماتی به‌عنوان مسئول اطلاعات سپاه ۱۱ قدر (که تازه تشکیل شده بود) معرفی شد و مدتی مسئولیت فرماندهی تیپ سوم سلمان از لشکر ۲۷ حضرت رسول (ص) تهران بزرگ را برعهده داشت.

شهدای دفاع مقدس

پس از شهادت شهید همت در عملیات خیبر، فرماندهی لشکر را عهده دار شد. شهید کریمی سرانجام در بیست و چهارم اسفندماه سال ۶۳ بر اثر اصابت ترکش خمپاره به سرش با آب دجله وضو ساخت و نماز عشق را به قد قامت شهادت ایستاد.

سردار شهید مهدی باکری

شهید مهدی باکری در آخرین روز فروردین ماه سال ۳۳ در میاندوآب چشم به جهان گشود. پس از ورود به دانشگاه مرحله‌ی جدیدی از زندگی علمی و سیاسی او آغاز شد. در همان سال‌ها به طور جدی پا در عرصه‌ی مبارزات سیاسی و انقلابی گذاشت. در این باره نقش او و دوستانش در برپایی تظاهرات شهر تبریز در پانزدهم خرداد ۱۳۵۴ و ۱۳۵۵ بسیار موثر و حساس بود.

شهدای دفاع مقدس

همان زمان وی توسط ساواک شناسایی شد و بارها برای بازجویی به اداره‌ی امنیت برده شد. در سال ۱۳۵۶ به‌عنوان افسر وظیفه به خدمت سربازی رفت و به تهران مأمور شد. در بحبوحه‌ی انقلاب مهدی به فرمان امام از پادگان گریخت و به ارومیه بازگشت. با پیروزی انقلاب شهید باکری نقشی فعال در سازماندهی سپاه داشت. مدتی هم دادستان دادگاه انقلاب ارومیه شد.

شهدای دفاع مقدس

او در سال ۱۳۵۹ ازدواج کرد و روز بعد از عقد به سوی جبهه شتافت. در منطقه‌ی غرب سمت فرماندهی سپاه را به‌عهده گرفت.

مهدی پس از شرکت در عملیات‌های مختلف و پاکسازی ضد انقلاب، به منطقه‌ی جنوب کشور رفت و معاونت تیپ نجف اشرف را عهده دار شد. در عملیات فتح‌المبین، در منطقه‌ی رقابیه از ناحیه چشم مجروح و پس از بهبود به جبهه بازگشت.

شهدای دفاع مقدس

پس از آزادسازی خرمشهر دوباره مجروح شد. با تشکیل تیپ عاشورا فرماندهی این تیپ را به عهده گرفت. سرانجام در عملیات خیبر که در جزیره مجنون صورت گرفت، با اصابت گلوله‌ای به سرش به سختی مجروح شد و هنگام بازگشت به عقب موشکی به قایق آن‌ها اصابت کرد و پیکر مطهر او به‌همراه همرزمانش راهی دریا شد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.